tiistai 19. huhtikuuta 2016

Taksiliikenteen vapauttaminen ei ole hullumpi idea

Euroopassa on nostanut päätään vastarinta Uber-palvelua vastaan. Taksikuljettajat ovat alkaneet pelkäämään oman toimeentulonsa puolesta, joka näkynyt myös mellakointeina. Suomessa tilanne on näkynyt vielä vain kärkkäinä puheenvuoroina. Suomessa saatu tuore oikeuden päätös koskien Uberia, jossa Uber-kuljettaja todettiin syylliseksi luvattoman taksiliikenteen harjoittajaksi. Toisin kuin yleisesti luullaan Uber ei ole laillinen Virossa, kuitenkin parlamentti on ottanut asiaan positiivisen kannan ja osoittanut haluaan edistää palvelun käyttöä.
Bernerin ehdotus kilpailun vapauttamisestä on nostanut Perussuomalaisissa niskakarvoja pystyyn, heti tuoreeltaan Timo Soini kerkesi ilmoittamaan plokissaan vastustavan ajatusta. Bernerin ehdotus kuitenkin sisältää askeleen kohti jakamistaloutta, joka on tavoiteltava asia. Pienimuotoinen henkilökuljetustoiminta antaisi hyvän lisätulolähteen monelle, kuitenkin se voi kaatua teknisiin yksityiskohtiin mm. vastuukysymyksiin ja verotukseen. Vapaa kilpailu johtaisi halvempaa hintaan hiljaisempana hetkenä, mutta kalliimpaan ruuhka-aikoina ja pyhinä. Matkanhinta etukäteen voi joutua sopimaan etukäteen, joka voi olla ongelma suomalaiselle.
Taksiliikennettä tulisi kuitenkin kehittää, mm, lähtömaksuissa tulisi olla joustoa ja varsinkin taksilupa kiintiöistä tulisi luopua. Harvaan asutuilla seuduilla taksipalveluiden joudutaan turvaamaan lisätoimilla, varsinkin kun julkisenliikenteen saavutettavuus ei ole samaa luokkaa kuin suurissa kaupungeissa. Siirtyminen kohti jakamistaloutta tulisi kuitenkin aloittaa, Uber on tuonut kuljetupalveluiden käyttäjiksi henkilöitä jotka eivät niitä juuri muuten käyttäisi. Säännöstelystä ei kannata kokonaan luopua, mutta sitä tulisi vapauttaa järkevästi vaiheittain.
Taksiliikenne automatisoituu viimeistään ensi vuosikymmenen lopulla, samalla häviää suuri osa kuljettajien työpaikoista. Kuitenkin kehitys mahdollistaa uusien palveluiden ja työpaikojen syntymisen. Kuinka hyvin olemme valmiita muutokseen, se ratkaistaan lähivuosien aikana. Voimme joko siirtyä vaiheittain eteenpäin kuten Viro on tekemässä tai odottaa suurta rysähdystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti